Vysílací studio: 546 606 606
Dopravní linka: 546 220 220
SHANIA TWAIN - Ka-Ching!
Playlist
SHANIA TWAIN
Ka-Ching!
Právě vysílá:
Honza Láska
Rádio, které hraje...

Vyhrajte si rum Havana Club Especial!

Na Hitrádiu s vámi soutěžíme o pravý kubánský rum  Havana Club Especial. Abyste věděli, že opravdu stojí za to, připravili jsme si pro vás pár zajímavých informací:

Jaký je originální kubánský rum? Co od něj můžeme čekat:

U nás se zatím používá spíše do koktejlů jako třeba Mojito, Cuba Libre, Daiquiri, ale nejlépe si kvalitní rum vychutnáte samotný. Rum Havana Club vzniká výhradně přírodní cestou a nikoli trestí a dochucovadly, jako některé jiné. Třeba novinka na trhu Havana Club Especial, je 5tiletý rum s elegantními tóny jako je například pomeranč či skořice. 

Co je a co není rum? Poznáme to v obchodě?

Rum musí být vyroben z cukrové třtiny a musí mít minimálně 37.5% alkoholu. Mnozí výrobci se snaží zákazníky oklamat různým způsobem, třeba tak že prezentují slovo rum ve jménu firmy, které je velkým písmem na etiketě. Kvalitu rumu určuje především zrání a výrobní postup, nikoliv cena. Ty levnější “ rádoby" rumy dodávají chuť různými dochucovadly. V rumech Havana Club vzniká chuť výhradně přírodní cestou. Např. u řady Especial se výrazně na chuti podílí dvojité zrání, kdy rum poprvé zraje v nových sudech z bílého dubu, který dodá jemný nádech vanilky a po dvou a půl letech se přesune do starých sudů a získává tím intenzivní a bohatou chuť.

Na co si máme dát pozor při výběru rumu, ať už v obchodě, nebo na nápojovém lístku? Platí čím starší, tím lepší?

Při zrání rumu se používají dvě metody. Solera systém a blendování. Solera systém uvádí na lahvi takzvanou “nejstarší kapku”, bez ohledu na to, jak je velká. Tedy pokud  je v lahvi byť jen jedno procento desetiletého rumu, tak už prezentují na etiketě stáří lahve 10let, i když v průměru by bylo stáří třeba jen pět let.

Vyrážíme na sobotní večer s přáteli do baru, na co se můžeme těšit? na co si máme dát pozor?

V dnešní době v každém baru narazíte na koktejly  jako cuba libre, mojito, daiquiri… ale si dejte pozor jestli vám to míchají s opravdovým rumem, který musí mít alespoň 37,5 procenta alkoholu a nebo jestli vám tam dávají ochucenou náhražku, která rumem ve skutečnosti ani není. Což je bohužel u nás častý jev.

A jak máme rum správně podávat?

Nejlépe ho podáváme čistý-neředěný. Novinku Havana Club Especial doporučujeme servírovat při pokojové teplotě. Kvalitní rumy do sebe není potřeba “kopnout”, aby už to bylo za námi, ale naopak si upít malý doušek a nechat rozvinout jeho chuť na jazyku a patře, a pak přidat další. U Especialu zpočátku ucítíte sladší tóny vanilky a karamelu, které jsou završeny elegantními dřevitými tóny.

NEKAŽ ZÁBAVU... BUĎ ESPECIAL!

Představujeme vám nejnovější Rum Havana Club Añejo Especial. Jako správný parťák nezkazí žádnou zábavu a navíc potěší chuťové buňky i těch největších pijáckých gurmánů! K jeho výjimečné chuti přispívá také fakt, že prochází na Kubě dvojnásobným zráním!

Prvotřídní zlatý rum Havana Club Añejo Especial vyniká výraznou chutí s nádechem vanilky a karamelu, jemným náznakem tabáku, skořice a pomerančových slupek a lehce přechází do dřevitých tónů. Nazlátlá tekutina voní po koření, pomerančích a květinách a nese sebou příslib skvěle stráveného večera!

Domovinou rumu Havana Club Añejo Especial je Kuba, nádherné místo, které nabízí výjimečnou kombinaci výhodného klimatu a úrodné půdy pro pěstování cukrové třtiny.  Díky tomu si můžeme vybírat tu nejlepší čerstvou melasu na světě. Směs této melasy, kvasnic a nejčistší vody se nechává několik dní fermentovat a poté se destiluje v kolonách, čímž vzniká "ohnivá voda".  Po destilaci prochází "ohnivá voda" - skutečná duše rumu Havana Club - fázemi zrání, směšování a výběru a stává se z ní rumová báze, která je následně smíchána s čerstvým destilátem z cukrové třtiny. A tak vzniká čerstvý rum. Nejhezčí fáze, které se říká "poslední dotyk", však přichází až na konec. Správný rum musí totiž dostatečně dlouho zrát. A během zrání je potřeba mu věnovat péči v podobě míchání. 

Nesmírně důležitý je také výběr sudů, ve kterých rum zraje, protože je to právě dřevo, co dodává tekutině barvu, aroma a celistvost. Havana Club Añejo Especial zraje v sudech z mladého bílého dubu, které mu umožňují dýchat. A protože více je vždycky lépe, necháváme ho zrát dvakrát tak dlouho.

Pamatujte - když tmavý rum, tak z Kuby!

Více informací se dozvíte na www.havana-club.cz nebo na facebooku: www.facebook.com/havanaclub.cz